De fleste mennesker kan godt lide at være omgivet af blomster og planter. En have kan dog også kræve meget tid af en, der er et højbed en god løsning. Et højbed kan nemt placeres på en flisebelæg, en terrasse eller en større altan. Hvis man ikke ønsker en græsplæne og har lavet fliser i stedet eller har en stor terrasse, men ønsker noget grønt der også, er et højbed derfor løsningen. Lyngeshop.dk har et stort udvalg af højbede både til dem med små haver og altaner og til dem med store haver. 

Optimale vækstbetingelser

Et højbed behøver ikke at være særlig højt. Bedet behøver ikke at være særlig meget højere end fem centimeter over jorden. Det vigtigste ved et højbed er, at det er lavet med god jord, der er løsere end almindelig jord. Det giver blomster og grøntsagers rødder de mest optimale betingelser for at vokse og brede sig. For at opnå den løse jord skal du sørge for at give jorden en skånsom behandling og sørge for rigelig jorddække. 

Hvis man vil sørge for, at ens planter bliver ved med at have de bedste vækstbetingelser i højbedet, skal man lave et ordentligt jorddække til bedet. Jorden bliver presset sammen af regn, og det regner jo meget i Danmark. Det gør, at jorden ikke er lige så løs mere, og planternes rødder derfor ikke får lige så gode betingelser for at vokse. 

Smart sneglekant

Når et højbed skal stå i din have, kan det være en stor fordel, at du køber et højbed med sneglekant. Sneglekanten er en bøjet kant øverst på bedet, som sneglene ikke kan komme op af. Snegle er irriterende og ikke særlig pæne at have i sine planter, men hvis det for eksempel er jordbær, du har i højbedet, er det virkelig irriterende, at sneglene kravler op i bedet og spiser af dine jordbær. 

Hvis du skal have højbedet på en altan eller ikke er så plaget af snegle i dit område, kan du også købe et højbed uden sneglekant. Sneglekanten er lavet, så den æstetisk ikke skæmmer højbedet, men der kan selvfølgelig være dem, der synes, at det er pænere uden sneglekant. 

Træ eller jern

Hos lyngeshop.dk kan du købe højbede i både træ og jern. Begge materialer er meget holdbare, så det er primært et spørgsmål om din smag, og hvad der passer til dit hus og din have. Hvis du bor i et træhus, kan det være en god kontrast at have et højbed i jern. Hvis du gerne vil have et mere harmonisk udseende, kan du vælge et højbed i træ. I en mere moderne have vil et højbed i jern nok oftest passe bedst ind, men det er noget, der er helt op til den enkelte. 

Du kan få højbedene i to forskellige slags jern hos lyngeshop.dk. Du kan få dem i en varmgalvaniseret plade, der beholder den kølige, glatte metalliske farve. Du kan også få bedet i råt jern, der ruster til en flot, brun overflade. Du får højbedet med blank overflade, der så ruster og efter fire til otte uger når sin endelige farve. Som den beholder resten af sin levetid. De to former for højbede er lige holdbare. Rusten er kun et æstetisk valg, man kan træffe. Der er mange, der synes, at rustens rå overflade passer godt ind i deres haver og derfor gerne vil have det. 

Højbede til små haver

Du behøver overhovedet ikke at have en stor have for at kunne have et højbed. Du kan få højbede i mange forskellige størrelser, og lyngeshop.dk har også nogle, der passer til små haver. De har for eksempel et trekantet bed, der er nemt at passe ind i et hjørne. 

Så længe du dækker ordentligt af på en altan, er det også muligt at have et højbed der. Det kan være rart også, når man bor i byen, at man har noget grønt omkring sig. For mange bymennesker har de ikke samme adgang til grønne områder, som når man bor i provinsen eller på landet, derfor er det en rar oplevelse at komme ud på sin altan og have blomster og planter omkring sig. 

Byg et højt højbed

Højbedene kommer i sæt, der kan sættes oven på hinanden, så de bliver højere. Et sæt er typisk 25 centimeter højt, du kan derfor bygge dem op til at være 50, 75 eller 100 centimeter. 

At bygge et højere højbed kan både have æstetiske og praktiske fordele. Hvis du har dårlig ryg eller dårlige knæ og derfor har svært ved at ligge på knæ og lue ukrudt og passe et bed, er det en fordel, at bedet kommer op i en højde, hvor det passer bedre til dig. 

I nogle haver passer det bedre ind med høje højbede frem for lave. Det er op til dig, hvad der passer til din smag og din have. 

About The Author

Related Posts