Hvis du, eller en du kender, skulle være så uheldig at komme ud for en knæskade under en løbetur, fodboldtræning eller bare ved at gå rundt derhjemme, er det godt at vide, hvad du skal gøre. En knæskade kan nemlig være ret alvorlig, især hvis det er gået ud over menisk, ledbånd eller korsbånd. Det betyder også, at en knæskade kan være utrolig smertefuld.

Hvis du ikke er i stand til selv at udføre disse trin, så se, om du ikke kan finde nogle folk i nærheden, der kan hjælpe dig. Når du ved, hvad du skal gøre, kan du nemlig forklare dem, hvordan de bedst hjælper dig.

Is

Det første, du skal gøre i tilfælde af en knæskade, er at lægge en ispose på det skadede område. Isen reducerer hævelsen, og så fungerer den også smertelindrende, fordi den køler området ned. Hævelsen skal lindres, fordi det er lettere at tilse et knæ, der ikke er fyldt med væske.

Har du ikke en regulær ispose ved hånden, kan du tage en pose frosne ærter eller andet koldt fra fryseren. Du må aldrig lægge en ispose direkte på huden, men skal altid have et viskestykke, håndklæde eller andet stof imellem.

Meld din ankomst på skadestuen

Næste skridt er at fatte telefonen og ringe til skadestuen – hvis altså skaden er så slem, at den skal tilses. Det er ikke længere tilladt at møde op på skaden uanmeldt, så du skal ringe ind og fortælle, at du kommer. Find en, der kan køre dig på skadestuen.

Efterfølgende

Køb en god tape til knæ på apoteket eller hos en sportsforhandler. En god tape kan nemlig hjælpe dig til at støtte og beskytte dit knæ efter skaden, så du trygt kan bevæge dig ud igen.

About The Author